torstai 30. elokuuta 2012

Juoksu alkoi jo...

Karma ja Pelle

Eli suurin asia varmaan tässä on, että Karman juoksu alkoi jo. Kaksi kuukautta etuajassa. Se on ihme, koska yleensä kalenterin paikkaansapitävyyden on voinut tarkistaa Karman juoksujen mukaan. Tosin epäilemme että juoksun tartutti Karmaan toinen bortsu Vippi, jonka kanssa ne juoksivat marjastamassa ;) Karman pentusuunnitelmat löytävät täältä.

Onneksi melkein kaikki käytännön asiat on saatu kondikseen astutuksen suhteen, Pellen silmäpeilaus oli puhdas ja Karma peilataan pian. Astutusreissulle lähdemme kohtapuoliin, toivottavasti kaikki sujuu hyvin. Pellen omistajat Markkaset laittoivat meille videon Pellen agilitystä. Se menee todella upeasti videolla, varsinkin kun ottaa huomioon että Pelle on ollut pari vuotta eläkkeellä. Suuret kiitokset kuvaamisesta Markkasille!

Karmalla on nyt neljä nollaa plakkarissa ensivuoden kisoja ajatellen, Rovaniemen piirimestaruuksista tuli jälleen yksi. Hyppyradalla tuli hylsy, joten itse piirimestaruus lipui käsistämme. Manalla on tullut myös nollavoitot Torniosta ja nyt Rovaniemeltä, yksi vielä ja se pääsee kolmosluokkaan.

Nyt Karmalla alkaa pikkuhiljaa sitten taukoilu harrastusten suhteen, joten keskitymme Manaan enemmän treeni ja kisapuolella. Se on fantastinen koira agilityssä, käsittämättömän nopea ja innokas, mutta ei missään nimessä silti helppo. Se on hyvin voimakas tekemisessään ja mieluusti vain painattaisi koko ajan täysillä eteenpäin, joten sen hallinta ei ole kaikkein helpointa. Sillä ei saa tuloksia helposti, koska sen nopeus ja (yli)innokkuus saavat myös virheitä aikaan nopeasti :) Olemme päättäneet antaa sille kuitenkin aikaa, uskomme ja toivomme että kärsivällisyys palkitaan.

Mana pentuna. Kuva Laura R.


Jos Karman ja Pellen pentue onnistuu, pennuissa saattaa myös olla samanlaista haastavuutta eteenpäin viemisessä. Tällöin tarvitaan hermoja ja kärsivällisyyttä treenaamiseen. Manahan on kuitenkin kotona hyvinkin helppo ja huomaamaton, kuten emänsäkin. Tähän asiaan on kyllä kiinnitetty koulutuksessakin paljon huomiota. Aiempiin koiriimme verrattuna se on ehdottomasti kaikkein nopein ja lahjakkain agilityn suhteen. Paljon lahjakkaampi kuin Karma :D

Yritämme myös kertoa mahdollisille pennunhankkijoille realistisesti hyvät ja huonot puolet tulevasta pentueesta, niin luonteista kuin terveydestäkin. Riskejä on kummankin suhteen, tosin ainahan tilanne on sama kun on kyseessä kaksi luontokappaletta. Meillä ei ole aikomustakaan eikä harhakuvitelmia parantaa bordercollien rotutilannetta, vaan saada meidän oloisiamme koiria. Bordercollie on kuitenkin mielestämme paimenkoira, jota väännetään nykyisin eri harrastusmuotoihin. Meistä se on ok homma, jokainen kasvattakoot mitä haluaa, mikäli vain pennunottajia riittää. Ja jos me saisimme päättää, koiria jalostettaisiin ihmisen käyttötarkoituksiin ilman roturajoja. Jos joku haluaisi paimenkoiria, jalostettaisiin paimenkoiria, jos joku haluaisi suojelukoiria, jalostettaisiin niitä. Ei jalostettaisi rodun, värin tms. vaan käyttötarkoituksen mukaan. Ehkä tämä on tulevaisuudessa vielä mahdollista.

Taas treenimatkalla...
Tähän kuvaan tiivistyy Karman olemus parhaiten, se ei turhaan jaksa stressata asioista.